– Główna bohaterka zachęca do smakowania i celebrowania życia – przekonuje psycholog Martyna Harland. – Pacjentom z depresją może dawać światło i nadzieję.
Historie, które pojawiają się w „Amelii” reżyser Jean-Pierre Jeunet kolekcjonował od 1974 roku. Premiera filmu odbyła się w 2001 roku. Amelii sprawiają przyjemność małe rzeczy – wrażenia dotykowe związane z zanurzaniem rąk w worku z ziarnami, czy przebijanie łyżeczką skorupki crème brûlée. – W życiu nie chodzi o emocjonalną huśtawkę i oczekiwanie na wygraną na loterii, tylko o to, by skupić się na codzienności i umieć cieszyć się z drobiazgów – dodaje rozmówczyni Oli Opali, a pasjonatka gotowania Marieta Marecka zdradza, jak przygotować crème brûlée, żeby był pyszny, delikatny i aksamitny.
Tytuł audycji: „Pasjonauci” Polskie Radio Czwórka
Prowadzi: Beata Kwiatkowska
Przygotowała: Ola Opala
Data emisji: 19.03.2016
Godzina emisji: 17.40